Hyppää sisältöön

Etusivu Muutoksia TE-palveluissa

Muutoksia TE-palveluissa

Aiheet

  • Ansioturva
  • Lakimuutos
  • Työnhaku
  • Työttömyys
  • YTK

Te-toimistot lakkautettiin vuoden alusta ja julkiset työvoimapalvelut siirrettiin kuntien hoidettavaksi. Tätä tehtävää varten kunnat ovat perustaneet työllisyysalueita. Työllisyysalueiden toiminta on nyt alkanut. 

Työllisyysalueet ovat rakentaneet palveluitaan omista lähtökohdistaan käsin. Yksi uudistuksen ajureista olikin se, että paikallisesti tuotetut työvoimapalvelut ovat osuvampia ja vaikuttavampia, kun alueella tunnetaan hyvin paikallisen elinkeinoelämän tarpeet. 

Julkisesti työvoimapalvelut löydät verkosta osoitteesta tyomarkkinatori.fi. Työmarkkinatorin asioinnissa ilmoittaudutaan työnhakijaksi, joten osoite on tärkeä. 

Mikä on minun työllisyysalueeni? 

Mene Työmarkkinatorin aluesivuille. Kirjoita hakukenttääsi asuinkuntasi nimi ja palvelu kertoo sinulle, minkä työllisyysalueen piirissä olet. 

Palvelu avaa sinulle aluesivut, josta selviää työllisyysalueesi. Samalla näet alueesi uutiset ja löydät myös heti avoimia työpaikkoja. 

Työttömyysturvaa

Kun haet ansiopäivärahaa, muista aina ilmoittautua ajoissa työnhakijaksi ja myös pitää työnhaku voimassa. Tämä onnistuu Työmarkkinatorin asioinnissa. 
 
Toimi sen jälkeen työvoimaviranomaisen antamien ohjeiden mukaisesti. 

Sanastoa

Julkinen työvoimapalvelu: Julkisilla työvoimapalveluilla turvataan osaavan työvoiman saatavuutta ja työtä hakevien mahdollisuuksia saada työtä sekä edistetään uuden yritystoiminnan syntymistä, yritysten toimintaedellytyksiä ja työelämän laatua. 

Julkisina työvoimapalveluina järjestetään: 

  • työnvälityspalveluja
  • tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluja
  • valmennusta
  • työvoimakoulutusta
  • muutosturvakoulutusta 

Te-toimisto: Valtion virasto, joka vastuulla oli julkisten työvoimapalveluiden järjestäminen vuoden 2024 loppuun saakka. 

Työvoimaviranomainen: Kunnan tai kuntayhtymän viranomainen, joka vastaa julkisten työvoimapalveluiden järjestämisestä toimialueellaan 

Työllisyysalue: Julkisten työvoimapalveluiden järjestämiseksi muodostettu kuntien yhteistoiminta-alue 
 
Työmarkkinatori: Keha-keskuksen tuottama, julkisesti rahoitettu digitaalinen palvelu, jonka tarkoituksena on tarjota tietoa kaikista työelämän tilanteista ja esitellä niihin liittyviä palveluita sekä yhdistellä avointen työpaikkojen vaatimuksia ja niitä vastaavia työnhakijoiden anonyymejä työnhakuprofiileja. Lisäksi Työmarkkinatorilla on mahdollista suunnitella yritystoimintaa liiketoimintasuunnitelmatyökalun avulla. Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa henkilöasiakas voi asioida työvoimaviranomaisen kanssa ja ilmoittautua työnhakijaksi. 

Työttömyyskassa: Työttömyyskassa on keskinäisen vastuun perusteella toimiva yhteisö, jonka tarkoituksena on ansioturvan järjestäminen jäsenilleen.

Työttömyyskassa voi tukea jäsentensä työllisyyttä tarjoamalla työnvälitystä, tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita, asiantuntija-arviointeja, valmennuksia ja muita näihin verrattavissa olevia palveluita. Työttömyyskassan työllisyyspalvelut eivät ole julkisia työvoimapalveluja.