Skip to content

Hem Avskaffandet av skyddsdelen har minskat antalet deltidsanställda

Avskaffandet av skyddsdelen har minskat antalet deltidsanställda

Ämnen

  • Deltidsarbete
  • Lagförändring
  • Utkomstskydd

En lagändring som trädde i kraft i april, där skyddsdelen i arbetslöshetsersättningen togs bort, har börjat få konsekvenser. Antalet deltidsanställda av medlemmarna i YTK Arbetslöshetskassan har minskat, men antalet deltidsjobb har ökat.

Sedan april har de som ansöker om arbetslöshetsersättning inte längre kunnat dra nytta av skyddskomponenten. Skyddsdelen var det belopp som en arbetslös person kunde tjäna utan att det påverkade arbetslöshetsersättningens storlek.

Skyddsdelen för en förlikningsperiod på en månad var 300 euro, vilket innebär att en arbetslös person kunde tjäna upp till 300 euro under månaden utan att det påverkade arbetslöshetsersättningen. Sedan april har varje intjänad euro minskat den arbetslöshetsersättning som betalas ut med 50 cent.

”Genom att avskaffa skyddsdelen ville regeringen uppmuntra deltidsarbetande att övergå till heltidsarbete. Avskaffandet av skyddsdelen kan också ha lett till att deltidsarbetet har minskat, till exempel genom att antalet nolltimmar har minskat”, säger Auli Hänninen, verkställande direktör för YTK Arbetslöshetskassan.

Antalet deltidsanställda har minskat

Enligt statistik från YTK Arbetslöshetskassan har antalet ansökningar om dagpenning från deltidsanställda medlemmar vänt nedåt i maj. Vid samma tid förra året började antalet ansökningar som berördes av deltidsarbete att stiga.

Trots att den totala arbetslösheten är högre än förra året var antalet ansökningar om deltidsarbete färre i maj än förra året.

Resultaten pekar på en förändring i antalet personer som arbetar deltid. Observationen kan dock ännu inte direkt kopplas till lagändringen, eftersom situationen på arbetsmarknaden ändå har förändrats från år till år.

I genomsnitt cirka 8,5 % lägre dagpenning

Antalet euro som betalas ut per ansökan har minskat med nästan 19 % mellan april och maj. Jämfört med föregående år var dessutom det jämkade dagpenningbelopp som betalades ut per ansökan i maj nästan 12 % lägre.

Själva borttagandet av skyddsdelen minskar i genomsnitt den utbetalda förmånen med cirka 8,5 procent. Eftersom beloppet av den jämkade inkomstrelaterade dagpenning som betalas ut per ansökan har minskat mer än effekten av att skyddsdelen slopas, verkar det som om åtminstone en del av dem som arbetar deltid har tjänat något mer än tidigare.

”En möjlighet är att de sökande har försökt kompensera för effekten av att skyddsdelen slopades genom att arbeta mer”, säger Auli Hänninen.

Enligt de preliminära resultaten verkar det som om antalet deltidsarbetande har minskat i och med att skyddsdelen avskaffades, medan antalet deltidsjobb har ökat.