Hyppää sisältöön

Etusivu Koskeeko porrastaminen minua?

Koskeeko porrastaminen minua?

Aiheet

  • Ansioturva

Aloimme soveltaa ansiopäivärahan porrastamista syyskuun alusta. Porrastus tarkoittaa, että ansiopäivärahan taso laskee tietyn ajan kuluttua. Työttömyyden pitkittyessä saat vähemmän rahaa.

Porrastaminen laskee ansiopäivärahaa kahdessa vaiheessa 

  • 80 % tasolle alkuperäisestä, kun olemme maksaneet sinulle ansiopäiväraha 40 päivältä  
  • 75 % tasolle alkuperäisestä, kun olemme maksaneet sinulle ansiopäiväraha 170 päivältä  

Koskeeko minua? 

Syyskuun aikana meiltä on kysytty paljon porrastamisesta. Tyypillisimmin kysytään, koskeeko porrastaminen minua. 

Yksinkertainen vastaus on, että porrastaminen koskee kaikkia, myös sinua. Porrastamisessa ei ole poikkeuksia, joten se koskee kaikkia, jotka saavat ansiopäivärahaa. Porrastaminen koskee yhtä lailla työttömiä, yrittäjiä, lomautettuja, työllistymistä edistävissä palveluissa olevia, osa-aikatyöntekijöitä ja lisäpäivillä olevia. 

Siirtymä vanhasta uuteen 

Siirtyminen vanhasta laista uuteen johtaa tilanteisiin, joissa voimme maksaa sinulle ansiopäivärahaa ilman porrastusta. 

Siirtymän vuoksi kuulut porrastamisen piiriin vasta sen jälkeen, kun täytät työssäoloehdon 2.9.2024 tai sen jälkeen ja työssäoloehtoedellytyksesi on 12 kuukautta. 

Jos työttömyytesi on alkanut esimerkiksi jo viime kesäkuussa, koskee porrastus sinua vasta, kun täytät työssäoloehdon uudestaan. Vastaavasti jos esimerkiksi olet jo ollut ennen lakimuutosta lisäpäivillä, voimme maksaa sinulle täyttä ansiopäivärahaa ilman porrastusta eläkkeelle saakka. 

Matka ensimmäiselle portaalle 

Jos täytät 12 kuukauden työssäoloehdon 2.9.2024 ja ensimmäinen maksupäiväsi omavastuuajan jälkeen on 11.9.2024, tulee 40 maksupäivän raja aikaisintaan eteen 5.11.2024. Silloin 6.11.2024 on ensimmäinen päivä, kun maksamme sinulle 80 % tasolle porrastettua ansiopäivärahaa. 

Jos sinulla on tuloa osa-aikaisesta työstä, kuluvat maksupäivät hitaammin. Silloin ensimmäinen päivä, jona maksamme porrastettua soviteltua ansiopäivärahaa koittaa vasta myöhemmin. Jos soviteltu ansiopäivärahasi on esimerkiksi puolet täydestä ansiopäivärahastasi, täyttyy 40 maksupäivän määräaika vasta 80 maksupäivän kohdalla. 

Porrastaminen ei vaikuta 

Jos ansiopäivärahasi on pieni, ei porrastaminen välttämättä käytännössä vaikuta ollenkaan tai vain vähän. Tämä johtuu siitä, että maksamme ansiopäivärahaa aina vähintään peruspäivärahan suuruisena. Peruspäivärahan tai työmarkkinatuen määrää ei puolestaan porrastamisella alenneta. 

Jos siis ansiopäivärahasi on yhtä suuri kuin peruspäiväraha, ei porrastaminen sitä enää alenna. Vastaavasti jos ansiopäivärahasi on lähellä peruspäivärahan määrää, on porrastuksen alentava vaikutus normaalia pienempi. 

Tarkista porrastamisen vaikutus laskurillamme 

Sivuiltamme löytyy ansiopäivärahalaskuri. Voit sen avulla arvioida porrastuksesta johtuvan alennuksen vaikutusta ansiopäivärahaasi.