Skip to content

Hem Sysselsätt­nings­om­råden ersätter AN-byråerna

Sysselsätt­nings­om­råden ersätter AN-byråerna

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Jobbsökande
  • Utkomstskydd

Arbets- och näringsbyråerna har avskaffats i början av år 2025. Nu kan du anlita arbetskraftsmyndighetens tjänster i din kommuns sysselsättningsområde.

AN-byråerna har lagts ned från och med början av år 2025. Samtidigt har ansvaret för ordnandet av sysselsättningstjänsterna överförts till kommunerna.

Nu får du den offentliga sysselsättningsservice som behövs i din kommun. Det är dock få kommuner som klarar av att ordna tjänsterna på egen hand. I regel kommer kommunerna att ordna tjänsterna i samarbete med andra kommuner. Ett sådant samarbetsområde kallas för ett sysselsättningsområde.

Det finns totalt 45 sysselsättningsområden. Du kan kontrollera på din kommuns webbplats vilken kommun som är medlem i ett sysselsättningsområde. På arbets- och näringsministeriets webbplats finns ett praktiskt verktyg som hjälper dig att ta reda på vilket sysselsättningsområde som tillhandahåller sysselsättningstjänster för dig, baserat på din kommun.

Vad har förändrats?

Förändringen av ansvaret påverkar inte ansökningen om inkomstrelaterad dagpenning.

Om du redan är arbetslös eller permitterad behöver du inte vidta några nya åtgärder på grund av ändringen. Håll din arbetsansökan i kraft och agera i övrigt i enlighet med vad du tidigare har kommit överens om med arbets- och näringsbyrån. Du kan kontakta dem via Jobbmarknaden.

Om du blir arbetslös eller permitterad efter reformen ska du logga in på Jobbmarknaden och anmäla dig som arbetssökande. Du kan kontakta den offentliga arbetsförmedlingen på samma ställe.

Sysselsätt­nings­om­rådenas uppgifter

Kommunerna ansvarar via arbetskraftsområdet för att stödja jobbsökning och övervaka skyldigheterna i samband med utbetalning av arbetslöshetsförmåner. Du kan kontakta sysselsättningsområdet i följande situationer:

  • om du anmäler dig som arbetssökande
  • du behöver hjälp eller råd från arbetsförmedlingen för att hitta ett jobb
  • du funderar på att gå en utbildning eller kurs som kan hjälpa dig att hitta ett jobb
  • du funderar på att starta ett företag
  • du behöver mer omfattande stöd för att hitta ett jobb (t.ex. lönesubvention)
  • du vill ha mer information om dina skyldigheter när det gäller arbetslöshetsersättning
  • du vill ha mer information om det arbetsmarknadspolitiska uttalandet

Du kanske redan har fått arbetsförmedlingstjänster i din kommun. Detta beror på att vissa kommuner har deltagit i ett pilotprojekt där kommunen har ansvarat för att tillhandahålla arbetsförmedlingstjänster.

Arbets­lös­hets­kassans syssel­sätt­nings­tjänster

Vi erbjuder också en rad olika tjänster för att stödja sysselsättningen. Våra tjänster är helt frivilliga och det finns inga konsekvenser för att inte använda dem.

Du kan inte använda våra tjänster som en ersättning för obligatorisk offentlig arbetsförmedling utan ett avtal med arbetsförmedlingen.

När du använder våra tjänster måste du alltid agera i enlighet med vad du har kommit överens om med den offentliga arbetsförmedlingen.