Skip to content
Etusivu Ansioturvaopas Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

UKK – eli Usein Kysytyt Kysymykset.

Vaikka ansiopäivärahan hakeminen on helppoa ja työttömyysturvakin periaatteessa yksinkertaista, on hyvin todennäköistä, että mieltäsi askarruttaa jokin seikka, johon kaipaisit vastausta.

Ei hätää, et ole yksin, eikä meiltä puutu neuvoja! Olemme tähän koonneet muutamia tyypillisimpiä kysymyksiä, joihin meiltä haetaan vastauksia. Usein kysyttyä – Ole hyvä!

Nainen istuu nojatuolissa ja näppäilee kännykkää tyytyväinen ilme kasvoilla.

Milloin saan rahani?

Yleisin meiltä kysytty kysymys koskee ansiopäivärahan maksuaikataulua.

Meille on tärkeää, että saat ansiopäivärahasi nopeasti. Yhden hakemuksen käsittely käykin meiltä käden käänteessä.

Pidämme samanaikaisesti huolta yli puolen miljoonan palkansaajan työttömyysturvasta, joten hakemuksia voi joskus olla kerralla paljonkin käsiteltävänä. Esimerkiksi kuun vaihteessa meille saapuu kerralla paljon hakemuksia. Silloin käsittelyaika voi pidentyä, koska hakemusten käsittely on osin käsityötä. Sivuiltamme löydät ennusteen ajankohtaisista käsittelyajoista.

Käsittelyaika riippuu myös siitä, minkälaisesta hakemuksesta on kyse. Ensimmäinen hakemus on usein työläin, sillä siinä tarkastamme kaikki edellytykset ja rajoitukset sekä laskemme ansiopäivärahan määrän ja asetamme omavastuuajan. Käsittelyaika voi näissä hakemuksissa siksi olla hieman pidempi.

Jos kokoaikainen työttömyys tai lomautus jatkuu ilman muutoksia, menee jatkohakemus käytännössä suoraan maksuun. Silloin sinut ja ansiopäivärahasi erottaa vain kaksi pankkipäivää.

Lue sivuiltamme lisää ansiopäivärahan hakemisesta ja eri hakemustyypeistä.

Maksuennuste

Piirroskuva auringosta ja parista pilvestä.

Katso ennusteesta, milloin sinun hakemuksesi on käsittelyvuorossa.

Muita yleisiä kysymyksiä

Vaikka ansiopäivärahan hakeminen on helppoa, voi eteesi tulla monenlaisia tilanteita, joissa pää menee pyörälle. Jos mieltäsi askarruttaa jokin seikka, selaile tietopankkiamme tai ota meihin yhteyttä.

Aina et välttämättä edes tiedä mitä kysyä. Se ei haittaa. Kun olet meihin yhteydessä, me kuuntelemme huolesi ja selvitämme asian.

Tässä muutamia tilanteita, jotka saavat muutkin kuin pelkästään sinut mietteliääksi:

On todella ärsyttävää, jos ei pääse palveluun, kun itsellä on sopiva hetki. Sähköinen palvelumme OmaYTK on toimintavarma, mutta aina on mahdollista, että jokin järjestelmä vikaantuu, eikä palvelun käyttö onnistu.

  • Jos et pääse käyttämään OmaYTK:ta, tarkista ensin, onko nettisivuillamme asiasta häiriötiedote. Häiriön syynä voi olla joku laajempi verkko-ongelma tai meidän oma huoltokatko.
    • Jos sivuiltamme tiedote löytyy, olemme jo korjaamassa ongelmaa.
  • Joskus syynä voi olla ongelma tunnistautumisessa. Voit silloin olla yhteydessä pankkiin tai operaattoriin, jonka tunnistautumista käytät.
  • Jos mikään edellisistä ei ole ilmeinen syy, kokeile tyhjentää selaimen välimuisti.
    • Selain on ohjelma, jolla voit käyttää internetin sisältöjä. Selainta tarvitaankin lähes aina internettiä käytettäessä ja sellainen löytyy muodossa tai toisessa kaikista tietokoneista ja muista älylaitteista. Käyttämäsi selaimen asetuksissa on tyypillisesti yksityisyyteen liittyvä valikko, jonka alta usein löytyy painike selaimen välimuistin tyhjentämiseksi.
  • Voit kokeilla kirjautumista myös kokonaan toisella selaimella. Tarkista myös käyttämäsi selainversio ja päivitä se aina uusimpaan versioon.
    • Suositeltuja selaimia ovat Microsoft Edge, Mozilla Firefox ja Google Chrome.
  • Jos sinulla on hyvin vanha tietokone, siihen ei välttämättä saa uusimpia selainversioita. Kokeile silloin uudempaa tietokonetta tai mobiililaitetta. Esimerkiksi vanhoilla pelikonsoleilla voi olla vaikeuksia päästä kirjautumaan OmaYTK:hon.

Voit tehdä ensimmäisen hakemuksen, kun työttömyyden alusta on kulunut kaksi viikkoa. Jos työttömyys esimerkiksi alkaa 1.1. voit lähettää ensimmäisen hakemuksen 14.1. Silloin hakujakso eli hakemuksen alkamis- ja päättymispäivä on 1.1.-14.1.

Kun teet jatkohakemusta, OmaYTK ehdottaa hakemukselle automaattisesti alku- ja loppupäivän. Noudata ehdotusta, ellemme erikseen pyydä sinulta jotain muuta.

Kun työttömyys tai lomautus loppuu, voit tehdä hakemuksen viimeiseen työttömyys- tai lomautuspäivään asti. Tässä tapauksessa voit siis poiketa OmaYTK:n ehdottamista päivistä.

Pääsääntöisesti saamme kaikki tarvittavat tiedot hakemuksella ja tulorekisteristä. Joskus tarvitsemme lisätietoja palkoista tai esimerkiksi työsopimuksen. Kun täytät hakemuksen huolellisesti, OmaYTK ohjaa sinua ja pyytää tarvittavat liitteet. Voit kuitenkin aina lähettää hakemuksen myös ilman liitteitä. Kun käsittelemme hakemustasi, pyydämme lisätietoja, jos jotain vielä tarvitaan.

Tietopankistamme löydät lisää tarvittavista liitteistä.

Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, työvoimaviranomainen tutkii, mikä on tilanteesi ja antaa asiassa lausunnon. Me saamme lausunnon suoraan sähköisesti.

Lausunnolla työvoimaviranomainen kertoo meille, onko sinulla oikeutta työttömyysetuuteen. Jos meillä ei ole lausuntoa, emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Siksi on tärkeää, että muistat ilmoittautua työnhakijaksi.

Lausunnon puuttuminen ei kuitenkaan estä sinua lähettämästä hakemusta. Tee siis hakemus aina ajoissa, vaikka lausunto puuttuisi.

Tietopankistamme löydät lisää luettavaa työvoimaviranomaisen tehtävistä.

Laki edellyttää, että annamme sinulle päätöksen 30 päivän kuluessa hakemuksen saapumisesta, jos kaikki tarvittavat tiedot ovat käytettävissämme. On kuitenkin hyvin harvinaista, että niin pitkään joutuisit odottamaan. Normaalisti saamme sinulle päätöksen hyvinkin nopeasti.

On kuitenkin tilanteita, joissa käsittely hidastuu. Joskus joudumme esimerkiksi odottamaan lisäselvityksiä tai työvoimaviranomaisen antamia lausuntoja. Ajoittain meillä on myös ruuhkaa. Ruuhkaisinta aikaa ovat alkuvuoden kuunvaihteet. Silloin työttömyys on tyypillisesti korkeimmillaan, ja meille saapuu kerralla kymmeniä tuhansia hakemuksia.

Meille on tärkeää, että saat ansiopäivärahasi joutuisasti. Siksi kehitämme jatkuvasti työkalujamme ja sähköistä palveluamme. Lisäksi kouluttaudumme ja kokeilemme uusia toimintatapoja. Omalta osaltasi voit auttaa meitä täyttämällä hakemuksen huolellisesti. Erityisesti tulotietojen tarkka ilmoittaminen auttaa meitä suuresti.

Katso myös maksuennusteemme.

Ansiopäivärahakauden alussa on omavastuuaika. Omavastuuajan kuluessa emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Omavastuuaika tulee enintään kerran vuodessa, kun täytät työssäoloehdon ja enimmäismaksuaika alkaa alusta.

Lue lisää omavastuuajasta tietopankistamme.

Ansiopäivärahasta maksetaan vero. Saamme verottajalta suoraan tarvittavat tiedot.

Kun haet ansiopäivärahaa, sinun kannattaa kuitenkin käydä verottajan OmaVero -palvelussa. Tilaa uusi verokortti siten, että annat verottajalle arvion sinulle maksettavista ansiopäivärahoista. Kun merkitse meidät, eli YTK Työttömyyskassan, verotietojen saajaksi, lähettää verottaja meille suoraan tarkistetun ennakonpidätysprosentin ansiopäivärahan maksamista varten.

Irtisanomisajalla et ole vielä työtön, joten emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa.

Jos irtisanomisaikaa ei ole noudatettu, on työnantajan maksettava sinulle irtisanomisaikaa vastaava korvaus. Kun sinulla on oikeus tällaiseen korvaukseen, emme voi maksaa sen ajalta ansiopäivärahaa. Hämmentävää tässä on usein se, että emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa, vaikka et saisi korvausta. Ansiopäivärahan maksamisen estää pelkkä oikeus korvaukseen. Sillä ei siis ole merkitystä, onko korvaus maksettu vai ei.

Työttömyyskassa ei saa auttaa sinua työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Siksi emme voi auttaa sinua, jos työnantajasi ei suostu maksamaan sinulle kuuluvaa korvausta. Jos olet YTK Työelämän jäsen, voit tällaisissa työsuhteeseen liittyvissä epäselvyyksissä käyttää apunasi Lakikaveri -palvelua.

Emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa, jos sinulla on oikeus saada kokoaikatyön palkkaan perustuvaa vuosiloma-ajan palkkaa. Jos olet kokonaan työtön, tällaista tilannetta ei varsinaisesti pääse syntymään.

Jos työsuhteesi on osa-aikaistettu, on mahdollista, että sinulla on oikeus kokoaikatyön perusteella maksettavaan lomapalkkaan. Samalle ajalle emme voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Jos sen sijaan saat osa-aikatyön palkkaan perustuvaa lomapalkkaa, otamme lomapalkan huomioon sovittelussa. Silloin lomapalkka vähentää sinulle maksettavaa ansiopäivärahaa. Näissä tilanteissa on myös mahdollista, että ansiopäivärahaa ei välttämättä jää ollenkaan maksettavaksi.

Lomapalkka on siitä harmillinen, että siitä emme saa tietoa tulorekisteristä. Muista siis aina ilmoittaa lomapalkka huolellisesti eriteltynä.

Vaikka työskentelet osa-aikaisesti, voit silti hakea ansiopäivärahaa. Maksamme silloin ansiopäivärahan soviteltuna. Lue lisää sovitellusta ansiopäivärahasta tietopankissamme.

Muista hyödyntää tietopank­kiamme

Ansioturvaoppaassamme on kattava tietopankki. Sieltä löydä paljon tietoa työttömyysturvasta sekä monia käytännön esimerkkejä.