Skip to content

Hem Arbets­intervjuer, dolda jobb och sociala medier – nytt inom coachning för jobb­sökande

Arbets­intervjuer, dolda jobb och sociala medier – nytt inom coachning för jobb­sökande

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Jobbsökande

Hur förbereder man sig för en arbetsintervju? Vad är dolda jobb och var hittar man dem? Hur använder man sociala medier i sin jobbsökning? Du hittar svar på bland annat dessa frågor i det helt nya innehållet i YTK-medlemmarnas online-coaching för jobbsökning!

1. Arbets­intervju

När du får en inbjudan till en arbetsintervju vet du att du har kommit en bra bit på väg i rekryteringsprocessen. Intervjun är din chans att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person att anställa.

I det här stycket går vi igenom hur du förbereder dig inför en arbetsintervju och några vanliga frågor. Vad ska du göra på intervjun och efteråt? Hämta några tips och utmärk dig på intervjun!

2. Lämplighets­bedömning

Vid en lämplighetsbedömning undersöks den arbetssökandes lämplighet för ett visst arbete eller en viss roll. Bedömningen kan omfatta tester, uppgifter och intervjuer för att ge information om den sökandes personlighet, färdigheter och motivation.

Att bli kallad till ett lämplighetsprov kan vara en stressande upplevelse. I det här avsnittet får du lära dig mer om lämplighetsprov och hur du förbereder dig. Visste du att du som medlem i YTK Arbetslöshetskassan också har tillgång till arbetspersonlighetstestet, som ofta ingår i lämplighetstestet? Så ta vara på den här möjligheten!

3. Presentera dina färdigheter

En arbetssökande presenterar vanligtvis sina färdigheter för arbetsgivaren i t.ex. ett CV, en jobbansökan eller en telefonintervju. Det finns dock andra sätt som du kan använda dig av och som ger dig en betydande fördel. Vi kan ge dig nya tips och verktyg som hjälper dig att sticka ut. Du får också öva på ditt hisstal, till exempel.

4. Jobb­sökning via flera kanaler

Det är lätt att fastna i att söka efter jobbmöjligheter via bara en eller ett par olika kanaler. Nu breddar vi ditt perspektiv så att du kan fortsätta att söka efter nya jobbmöjligheter från de källor som är rätt för dig. Du kan också utforska de alternativ och dolda jobb som erbjuds av rekryteringsbyråer.

5. Sociala medier i jobb­sökandet

Du bör också använda sociala medier när du söker jobb. Vi tar en titt på de viktigaste kanalerna för ditt jobbsökande och ger dig lite praktisk träning. Är det ett hot eller en möjlighet att posta på LinkedIn? Hur gör du för att göra det? Vad är vikten av ett positivt personligt varumärke och hur skapar man ett sådant?

Du hittar coachningen för jobbsökning på nätet i YTK Gnista-tjänsten. Vi har samlat ihop de bästa bitarna av jobbsökningen för att göra din jobbsökning så enkel och smidig som möjligt. Logga in på OmaYTK, gå till Gnista och sätt igång!

Läs mer: Självsäkerhet och jobbsökarfärdigheter från vår nya coachningsstig