Skip to content

Hem Arbetsvillkoret förändras

Arbetsvillkoret förändras

Arbetsvillkoret ändras från och med början av september. I fortsättningen påverkar endast lönesumman intjänandet av arbetsvillkoret, medan arbetsvillkorets längd ökar från 6 till 12 månader.

Arbetsvillkor

Du kan få inkomstrelaterad dagpenning endast om du har arbetat kontinuerligt innan du blev arbetslös. Detta villkor kallas för arbetsvillkoret.

Efter ändringen i början av september uppfylls arbetsvillkoret om du har arbetat i minst 12 månader under de 28 månaderna före arbetslösheten.

Du tjänar in en månads arbetsvillkor för varje kalendermånad under vilken du har fått en lön på minst 930 euro.

Du tjänar också in en månad för två separata kalendermånader då du fått minst 465 euro vardera.

Alla lagstadgade avgifter och skatter måste ha betalats på din lön. Dessutom kan vi bara acceptera löner som är i linje med kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal i branschen måste heltidslönen uppgå till minst 1 399 €. Det är därför möjligt att din lön överstiger tröskeln på 930 euro per månad för att arbetstidsvillkoret ska intjänas, men ligger under den minimilön som anges i kollektivavtalet eller i lag, i vilket fall arbetstidsvillkoret inte kommer att intjänas även om tröskeln på 930 euro överskrids.

Ändring av arbetsvillkor

Fram till 1.9.2024Från och med 2.9.2024
Arbetsvillkor26 kalnderveckor12 arbetsvillkorsmånader
IntjäningArbete minst 18 h/ veckaLön minst 930 € / månad
Lön minst 465 € / halv månad
Medlemsvillkor26 veckor12 månader
LönesubventionIntjänar 75 %Med enstaka undantag, intjänar inte
  1. Den största förändringen är att du måste arbeta längre för att få dagpenning. Före lagändringen behövde du ca. 6 månader för att få inkomstrelaterad dagpenning, efter lagändringen behöver du 12 månader.
  2. Om du har mycket låga inkomster kan det hända att du inte kan få arbetsvillkoret uppfyllt, även om du tidigare har arbetat tillräckligt många timmar.
  3. Om din inkomst är tillräcklig kan du använda ojämnt fördelat arbete för att samla arbetsvillkor där du inte kunde göra det tidigare..
  4. Om din inkomst är hög kan du samla in arbetsvillkor med färre timmar än tidigare.
  5. Till skillnad från tidigare kommer vi att räkna arbetet mot arbetsvillkoret på betalningsbasis, dvs. det kommer att hänföras till den månad då lönen betalades ut, oavsett när arbetet utfördes.
  6. Ansökningar om inkomstrelaterad dagpenning påverkas inte av ändringen.
  7. Dagpenningens storlek kommer inte att påverkas i någon större utsträckning.

Övergång till det nya

Du har arbetat en längre tid. Din arbetslöshet börjar 1.8.2024. Du kommer att ha uppfyllt ditt arbetsvillkor senast 31.7.2024. Vi kommer att tillämpa arbetsvillkoret med 26 kalenderveckor på dig.

Du har varit anställd sedan 1.1.2024. Din arbetslöshet börjar den 2.9.2024. Ditt arbetsvillkor uppfylls den 1.9.2024. Vi tillämpar arbetsvillkoret med 26 kalenderveckor på dig.

Ditt anställningsavtal upphör 15.9.2024. Den lön som du får i början av september är så liten att den inte räcker till för att samla ihop en halv månads arbetsvillkor. Vi kommer att tillämpa arbetsvillkoret med 26 kalenderveckor för dig.

Din anställning upphör den 15.9.2024. Lönen för början av september räcker till en eller en halv arbetsvillkorsmånad. Vi kommer att tillämpa det nya arbetsvillkoret på 12 månader på dig.

Intjäning av arbetsvillkor efter ändringen

Vi tillämpar det nya arbetsvillkoret från och med 2.9.2024, då vi kan räkna minst en månad eller en halv månad till ditt arbetsvillkor.

Efter ändringen uppfylls arbetsvillkoret betalningsbaserat enligt när lönen utbetalas. Inom en månad saknar det betydelse vilken dag lönen betalas ut. Du tjänar in en kalendermånad om du får en kvalificerad lön på minst 930 euro under månaden. Du tjänar också in en månad om du får en lön på minst 465 euro under var och en av två separata kalendermånader.

Betalningsbaserat

Vi tar hänsyn till betalningsdatumet för lönen som tas med i arbetsvillkoret. Om du till exempel arbetade i september men din lön betalas ut först i oktober, tjänar du in arbetsvillkoret från och med oktober. Vi betraktar därför din lön som utbetald för den månad då den betalades ut, oavsett när arbetet utfördes.

Vi kan avvika från betalningsbaserade behandlingen om arbetsgivaren betalar lön för en period på mer än en månad åt gången, med avvikelse från den normala lönebetalningen, eller om arbetsgivaren är ansvarig för förseningen av lönebetalningen.

Ett annat undantag från övergången till betalningsbaserad behandling är övergången från det gamla till det nya. Vi kommer att ta hänsyn till lönen som tjänats in i augusti 2024 men betalats ut i september 2024 på en inkomstgrund, när arbetet har utförts, för augusti.

Arbetsvillkoret är uppfyllt när du under en 28-månadersperiod har samlat ihop sammanlagt 12 månaders arbetsvillkor.

Du kan också samla ihop hela arbetsvillkoret i halva månader, vilket innebär att det tar 24 månader att samla ihop 12 månaders arbetstid.

Arbetsvillkorets månader eller halvmånader behöver inte vara sammanhängande.

Hänsyn till tidigare arbetsvillkor

Om du omfattas av arbetsvillkoret på 12 månader och ditt arbetsvillkor inte uppfylls helt från och med 2.9.2024, kan vi också räkna in den tid som du tidigare har samlat ihop till ditt arbetsvillkor. I så fall omvandlar vi de veckor som tidigare tjänats in mot arbetsvillkoret till månader enligt den nya modellen. Detta innebär att du inte behöver samla all din arbetstid antingen före den 2.9.2024 eller efter den 2.9.2024, utan en kombination är också möjlig.

Vi omvandlar arbetsvillkoret som intjänats under de föregående veckorna så att 1-2 veckors arbetsvillkor motsvarar en halv månads arbetsvillkor. 3-4 veckors arbetsvillkor motsvarar en hel månads arbetsvillkor. Vi multiplicerar därför antalet veckor med 4 och avrundar återstoden uppåt till närmaste halva eller hela månads arbetstid.

Exempel

  • 1 arbetsvillkorsvecka motsvarar en halv arbetsvillkorsmånad (1/4=0,25 ≈ 0,5)
  • 2 arbetsvillkorsveckor är lika med en halv arbetsvillkorsmånad (2/4=0,5)
  • 3 arbetsvillkorsveckor motsvarar en hel arbetsvillkorsmånad (3/4=0,75 ≈ 1)
  • 4 arbetsvillkorsveckor motsvarar en hel arbetsvillkorsmånad (4/4=1)
  • 13 arbetsvillkorsveckor motsvarar tre och en halv arbetsvillkorsmånader (13/4=3,25 ≈ 3, 5)