Skip to content

Hem Gäller graderingen mig?

Gäller graderingen mig?

Ämnen

  • Utkomstskydd

Vi började tillämpa det graderade systemet för inkomstrelaterad dagpenning i början av september. Det innebär att nivån på dagpenningen kommer att sjunka efter en viss tid. Du kommer att få mindre pengar när arbetslösheten blir längre.

Den inkomstrelaterade dagpenningen sänks i två steg i samband med graderingen

  • 80 % av den ursprungliga nivån efter att vi har betalat dagpenning i 40 dagar
  • 75 % av den ursprungliga nivån när vi har betalat dagpenning i 170 dagar 

Gäller det mig? 

Under september har vi fått en hel del frågor om graderingen. Den mest typiska frågan är om det gäller mig.

Det enkla svaret är att graderingen gäller alla, även dig. Det finns inga undantag, så det gäller alla som får utkomststöd. Den gäller lika för arbetslösa, egenföretagare, uppsagda, arbetsförmedlare, deltidsanställda och personer med extra dagar.

Övergång från gammalt till nytt

Övergången från den gamla lagen till den nya kommer att leda till situationer där vi kan betala dig en inkomstrelaterad dagpenning utan gradering.

På grund av övergången kommer du att omfattas av graderingen först när du uppfyller arbetsvillkoret den 2.9.2024 eller senare och ditt arbetsvillkor är 12 månader.

Om du t.ex. blev arbetslös i juni förra året omfattas du av graderingen först när du uppfyller arbetsvillkoret igen. På samma sätt kan vi, om du till exempel redan har haft tilläggsdagar innan lagen ändrades, betala dig full dagpenning utan gradering fram till dess att du går i pension. 

Resan till det första steget 

Om du uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader den 2.9.2024 och din första utbetalningsdag efter självriskperioden är den 11.9.2024, uppnås gränsen på 40 dagar tidigast den 5.11.2024. Den 6.11.2024 är då den första dagen då vi betalar ut 80 % graderad dagpenning till dig. 

Om du har inkomst från deltidsarbete kommer utbetalningsdagarna att gå långsammare. Då kommer den första dagen då vi betalar ut den jämkade dagpenningen till dig att vara senare. Om din jämkade dagpenning till exempel är hälften av din fulla dagpenning, kommer tidsgränsen på 40 dagar inte att uppnås förrän den 80:e dagen.

Graderingen påverkar inte

Om ditt utkomststöd är litet kan effekten av graderingen vara liten eller obefintlig. Detta beror på att vi alltid betalar ut minst grunddagpenningen. Grunddagpenningens eller arbetsmarknadsstödets belopp minskas inte av graderingen.

Om den inkomstrelaterade dagpenningen är lika stor som grunddagpenningen minskar den alltså inte ytterligare på grund av graderingen. Om den inkomstrelaterade dagpenningen däremot ligger nära grunddagpenningen är effekten av graderingen mindre än normalt.

Kontrollera effekten av graderingen med vår kalkylator 

På vår webbplats hittar du dagpenningskalkylatorn. Du kan använda den för att beräkna effekten av minskningen av din dagpenning på grund av graderingen.