Skip to content

Hem Jobb­sökning synlig i Medlems­pulsen

Jobb­sökning synlig i Medlems­pulsen

Ämnen

  • YTK

Utöver förtjänstskyddet kan vi också hjälpa våra medlemmar att hitta ett jobb. I en nyligen genomförd Medlemspuls (vår regelbundna medlemsundersökning) ställde vi frågor om jobbsökning. Vi fick reda på att jobbsökning är vanligt bland våra medlemmar och att man förhåller sig mycket öppet till det. Tack till alla som svarade på enkäten!

Osäkerheten på arbetsmarknaden har ökat något

Många av de som svarade funderar över den utmanande världssituationens inverkan på den egna branschen, vilket syns i den ökade osäkerheten. Den egentliga oron över arbetslösheten i den egna branschen har dock inte ökat sedan förra hösten.

Även om den allmänna osäkerheten har ökat något, visar sig den egna situationen ganska bra. Majoriteten av de förvärvsarbetande (83 %) bedömde dock att det inte kommer att ske några förändringar i den egna arbetssituationen under det följande året. Samtidigt uppskattar 34 % av de arbetslösa och 50 % av de permitterade att de kommer att sysselsättas under de kommande månaderna. Av de förvärvsarbetande räknar 6 % med att bli arbetslösa, vilket är mindre än arbetslöshetsgraden bland YTK:s medlemmar för närvarande (7,7 % 03/2024).

Jobbsökning är vanligt och öppet

Av alla som svarade uppger 39 % att de söker arbete. De arbetslösa är i praktiken alla arbetssökande, men också största delen av de permitterade är arbetssökande (76 %). Ungefär hälften av de deltidsarbetande söker jobb och en fjärdedel av de heltidsarbetande.

Jobbsökningen är inte särskilt strikt begränsad, eftersom upp till 60 % söker jobb även utanför den egna branschen och yrket. Detta stöder inte idén om att arbetssökande är kräsna när det gäller jobberbjudanden. Särskilt med tanke på att upp till 65 % av de arbetslösa arbetssökandena uppgav att de också sökt jobb med lägre lön än i det tidigare arbetet. Man söker också arbete även om lönen inte har angetts i platsannonsen.

Hjälp med jobbsökningen

Vi bad också respondenterna att betygsätta sin egen jobbsökning. Nästan hälften av de svarande sa att de skulle titta på olika alternativ, oavsett sektor, så länge deras kompetens var lämplig för jobbet. Detta var ett uppmuntrande resultat, eftersom vi är som bäst när det gäller att bygga en jobbsökningsassistent som letar efter lediga tjänster enbart baserat på kompetens.

Vi har också lanserat den nya tjänsten YTK Gnista, som bland annat hjälper dig att identifiera och formulera dina färdigheter. Tusentals har redan använt tjänsten. Varför inte ta en titt själv? Om du redan har använt tjänsten, berätta för en vän.

YTK Gnista

Tusentals av våra medlemmar använder redan YTK Gnista för stöd sin jobbsökning!

I Gnista kommer du att hitta:

  • Verktyg för att identifiera dina färdigheter
  • Bedömning av din arbetspersonlighet
  • Vägledning och mallar för att skriva ditt CV och din jobbansökan
  • Coachning och tips från experter
  • Direkt tillgång till Duunitoris platsannonser
Du kommer åt Gnista via OmaYTK:
Inte medlem ännu?

Tack till de som svarat på enkäten

Återigen fick vi in över 18 000 svar på Medlemspulsen. Vi tackar alla som svarade. Era svar är viktiga eftersom de hjälper oss att utveckla verksamheten på bästa möjliga sätt. Vi kommer också att använda resultaten av analysen i den offentliga debatten och försöka påverka utvecklingen av den övergripande utvecklingen av förtjänstskyddet på ett positivt sätt.