Lagändringarnas år
Nyheter
Ämnen
- Lagförändring
- Medlemskap
- Utkomstskydd
- YTK
I år har det skett inte mindre än 12 lagändringar i arbetslöshetsskyddet . Normalt sker det inte mer än en eller två förändringar per år. Nästa år ser ut att bli lugnare i det avseendet. En stor förändring förekommer dock.
Ändringarna har inte påverkat ansökan om dagpenning
Lagändringarna i år är i huvudsak sådana att de inte specifikt eller särskilt har krävt uppmärksamhet av den som ansöker om dagpenning. Efter lagändringarna har det således inte funnits någon anledning för den sökande att agera annorlunda.
Till lagändringarna hör till exempel euroiseringen av arbetsvillkoret, som är en av de största förändringarna i arbetslöshetsskyddet på flera decennier. Förändringen krävde dock inte att den sökande medvetet skulle agera annorlunda.
Det motsatta var fallet till exempel med 2018 års aktiva modell, som ökade skyldigheterna för den som ansöker om dagpenning.
Nu var det alltså möjligt att ansöka om dagpenning som vanligt, även om man inte kände till lagändringen. Precis som tidigare är det naturligtvis bra att vara medveten om hur utkomststödet bestäms när man planerar sin livssituation.
Några huvudpunkter
Lagändringarna har förlängt arbets- och medlemskapsvillkoret till ett år. Detta är särskilt viktigt i början av karriären och efter långvarig arbetslöshet. Tidigare räckte det med sex månaders arbete för att kvalificera sig för inkomstrelaterad dagpenning, men nu är kravet ett år.
Beloppet av den inkomstrelaterade dagpenningen har graderats. Den inkomstrelaterade dagpenningen minskar stegvis i takt med att arbetslösheten blir längre.
Om det finns outtagen ledighet när anställningsförhållandet upphör, betalas semesterersättning. Semesterersättningen hindrar oss från att betala dagpenning för semesterersättningsperioden. Det är särskilt bra att förutse detta, till exempel i kortare visstidsanställningar där det kanske inte finns någon möjlighet att ta ut semester under anställningsförhållandet.
Alterneringsledigheten har avskaffats. Från och med sommaren har det inte längre varit möjligt att bevilja ny alterneringsledighet.
Lagändringar 2025
År 2025 kommer det att ske få ändringar i detaljerna i arbetslöshetsförmånerna. Från och med början av året är det möjligt att förhöjningen av den inkomstrelaterade dagpenningen slopas. Vi håller dig informerad om hur detta framskrider.
Det är också möjligt att beredningen av den s.k. ”kombinerade försäkringen” går vidare nästa år. Kombinerad försäkring handlar om möjligheten att också kunna ackumulera arbetstid genom att kombinera företagarverksamhet och lönearbete.
Även om det inte är så många förändringar i detaljerna så är det en stor förändring i det stora hela. Den stora förändringen är att AN-tjänsterna från och med 2025 överförs från staten till kommunerna. I praktiken innebär detta att arbets- och näringsbyråerna läggs ner och att tjänsterna överförs till arbets- och näringsdistrikt som bildas av kommunerna. Arbets- och näringstjänsterna kommer även i fortsättningen att finnas tillgängliga på nätet via Jobbmarknaden, men lokalt kommer verksamheten att präglas av de nya sysselsättningsområdenas verksamhet. Vi återkommer med mer information om detta i takt med att arbetet framskrider och praxis utformas.
Ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa 2024
- Frysning av det nationella pensionsindexet
- Periodisering av semesterersättningen
- Ökning av antalet självriskdagar
- Avskaffande av barntillägget
- Avskaffande av skyddsdel
- Avskaffande av alterneringsledighet
- Tillåtelse för arbetslöshetskassor att stödja anställningen av sina medlemmar
- Gradering av inkomstrelaterade dagpenningen
- Lönesubventionerat arbete intjänar inte arbetsvillkoret
- Avskaffande av åldersrelaterade undantag
- Förlängning av arbetsvillkoret
- Euroisering av arbetsvillkoret