Skip to content

Arbetslöshetskassans ekonomi

Vår ekonomi styrs också av lagen om arbetslöshetskassor. Vi följer också andra lagar och anvisningar från de myndigheter som utövar tillsyn över oss.

De viktigaste delarna av arbetslöshetskassans ekonomi är förmånsutgifter, förvaltningskostnader, avgifter, intäkter från medlemsavgifter och jämkningsfonden.

I sin enklaste form bygger arbetslöshetskassans ekonomi på en uppskattning av framtida förmåns- och administrationskostnader och att medlemsavgiften fastställs så att den täcker kassans andel av kostnaderna.

Bokslut upprättas alltid för det räkenskapsår som har avslutats. Resultaträkningen och balansräkningen i bokslutet visar det ekonomiska resultatet av verksamheten och den ekonomiska ställningen på balansdagen. Hur mycket pengar har använts och var? Hur mycket pengar har kommit in och varifrån? Hur mycket pengar finns i sparande och vilka är tillgångarna?

Vi tar professionellt och långsiktigt hand om vår ekonomi. Vi slösar inte med våra medlemmars pengar och vi ser alltid till att likviditeten är säkrad och att det finns tillräckliga resurser för att utveckla vår verksamhet.

Det är viktigt för oss att vår verksamhet är öppen och transparent. På den här sidan hittar du vår finansiella information.

Förmånsutgifter

Förmånsutgifterna beror på medlemmarnas arbetslöshetsnivå och storleken på de utbetalda dagpenningarna. Nivån på förmånsutgifterna bestämmer till stor del fondens ekonomiska förvaltning. Förutom kassan bidrar staten och Sysselsättningsfonden till finansieringen av förmånsutgifterna. Kassan måste finansiera sitt eget bidrag genom medlemsavgifter. Storleken på förmånsutgifterna är den enskilt största faktorn som påverkar bidragets storlek.

Administrativa kostnader

Kassan effektivitet beror på förhållandet mellan administrativa kostnader och utbetalda ersättningsdagar. De administrativa kostnaderna består främst av personalkostnader samt drift och utveckling av IT-system.

Jämkningsfonden

Arbetslöshetskassans uppdrag är inte att göra vinst åt sina ägare, medlemmarna. Om räkenskaperna visar vinst, överförs vinsten till jämkningsfonden. Resultatjämkningsfonden är en ekonomisk buffert för sämre tider. Resultatjämkningsfonden består av placeringar, vars avkastning också kan användas för att finansiera verksamheten. Resultatjämkningsfonden är således, som namnet antyder, ett sätt att utjämna exempelvis konjunkturens påverkan på medlemsavgifterna.

Resultaträkningar och balansräkningar

I resultaträkningen redovisas räkenskapsårets intäkter och kostnader, det vill säga hur mycket pengar som har kommit in och hur mycket som har gått ut. Resultaträkningen visar också resultatet för räkenskapsåret, det vill säga om det har blivit en vinst eller en förlust. Om räkenskapsåret går med vinst förs resultatet över till resultatjämkningsfonden. Om räkenskapsåret är förlustbringande kan underskottet täckas av resultatjämkningsfonden.

I balansräkningen redovisas tillgångarnas och skuldernas värden på den valda balansdagen. Balansräkningen består av två halvor, vars summor motsvarar varandra. Tillgångssidan visar tillgångarna uppdelade på anläggnings- och omsättningstillgångar. På skuldsidan finns eget kapital samt skulder och avsättningar.

ResultaträkningarBalansräkningar
20232023
20222022
20212021
20202020
20192019
20182018
Resultat- och balansräkningar för YTK Arbetslöshetskassan 2018 – 2023