Kassajäsenyys tuo turvaa ja tukea
Uutinen
Aiheet
- Ansioturva
- Jäsenyys
- YTK
Jokaiselle palkansaajalle on merkittävää hyötyä työttömyyskassan jäsenyydestä. Miksi? Tähän ja muihin tärkeisiin kysymyksiin vastaa YTK Työttömyyskassan erityisasiantuntija Petja Eklund.
Mitä hyötyä työttömyyskassan jäsenyydestä on?
”Jos käy palkkatöissä, kannattaa ehdottomasti kuulua YTK Työttömyyskassaan. Jos työttömyys iskee, on meidän maksama työttömyyskorvaus tyypillisesti kaksi kertaa enemmän kuin perusturva ilman kassajäsenyyttä. Edullisella jäsenmaksulla huolehtii siis omasta toimeentulostaan myös työttömyyden ja lomautuksen varalle.
Autamme lisäksi jäseniämme uuden työn löytämisessä tarjoamalla monipuolisia palveluja ja työkaluja. Tavoitteenamme on tehdä uuden työn löytämisestä jokaiselle jäsenellemme mahdollisimman helppoa.”
Mistä tietää, kuinka paljon ansiosidonnaista voi saada?
”Kassan maksaman ansiosidonnaisen määrä riippuu palkasta, jota sait ennen työttömyyttä tai lomautusta. Usein ansiosidonnainen on jopa kaksi kertaa enemmän verrattuna perusturvaan. Oman ansiosidonnaisen määrän voit helposti arvioida laskurillamme.”
Kuinka nopeasti voi saada ansiosidonnaista, jos jää työttömäksi tai tulee lomautetuksi?
”Lähtökohtaisesti ansiosidonnaista saa palkanmaksun rytmissä. Ensimmäisen hakemuksen voi tehdä jo kahden viikon työttömyyden jälkeen, koska sen käsittelyaika on vähän pidempi, noin parisen viikkoa. Tämän jälkeen päivärahaa haetaan kuukausittain ja parhaimmillaan päivärahat tulevat tilille kahden arkipäivän kuluttua.”
Onko työttömyyskassan jäsenyydestä hyötyä myös silloin, kun ei ole näköpiirissä, että olisi jäämässä työttömäksi?
”On hyötyä. Meille jokaiselle voi tulla vastaan odottamattomia käänteitä työelämässä. Kun tietää, että oma selusta on turvattuna, voi olla luottavaisin mielin ja toisaalta tehdä rohkeampiakin valintoja ja päätöksiä. YTK tarjoaa myös palveluja, jotka auttavat uralla etenemisessä ja uuden työn löytämisessä. Kun näitä hyödyntää, voi vähentää riskiä työttömyydestä.
On hyvä muistaa, että ansiosidonnaista voi saada vasta, kun on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään vuoden ja tehnyt sinä aikana riittävästi työtä.
Työttömyyskassaan ei myöskään voi liittyä työttömänä. Siksi onkin tärkeää ennakoida ja liittyä työttömyyskassan jäseneksi jo heti työuran alusta.
Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että pitää jäsenyytensä voimassa, vaikka työtilanne juuri nyt näyttäisi hyvältä. Jos luovut jäsenyydestä, menetät jo kerryttämäsi oikeuden ansioturvaan.”
YTK:n jäsenyys
- Jokainen 18-68 –vuotias palkansaaja voi liittyä YTK Työttömyyskassaan. Edellytyksenä on, että olet liittymishetkellä työssä.
- Jäsenenä saat ansioturvan sekä monenlaisia palveluja, jotka auttavat sinua uuden työn löytämisessä ja uralla etenemisessä.
- YTK Työttömyyskassan jäsenmaksu on 102 euroa vuodessa. Jos liityt kesken vuoden, maksat vain jäljellä olevista päivistä.
- YTK Työttömyyskassan jäsenenä voit liittyä myös YTK Työelämään. Vain 29 euron vuosimaksulla saat YTK Työelämästä oman juristin avuksi työsuhteen pulmiin, vakuutuksia työhön ja vapaalle sekä esimerkiksi valmennusta työnhakuun. Lue lisää!
Millaisia taloudellisia riskejä työttömyyskassan jäsenyys auttaa hallitsemaan?
”Kyse on työttömyyden ja lomautuksen aikaisesta toimeentulosta. Ansioturvalla on helpompi saada oma taloutensa ja oma arki järjestykseen muuttuvissa tilanteissa ja samalla turvata mahdollisuudet tuloksekkaampaan työnhakuun.”
Mitä yleisiä väärinkäsityksiä työttömyyskassoihin liittyy?
”Ehkä yleisin väärinkäsitys liittyy työttömyyskassan ja ammattiliiton väliseen suhteeseen. Monelle on jäänyt se käsitys, että ansioturvaa saisi ammattiliitosta. Tämä ei pidä paikkaansa. Ansioturvan saa vain työttömyyskassasta.
YTK Työttömyyskassa ei ole ammattiliitto, vaan itsenäinen, kaikille palkansaajille avoin työttömyyskassa.”
Mitä sanoisit kassan jäsenyyttä vasta harkitsevalle?
”Neljä viidestä palkansaajasta on vakuuttanut itsensä työttömyyskassassa. Liittyminen kassaan on fiksua! Liittymispäätöstä ei kannata harkita liian pitkään, vaan aloittaa päivärahaoikeuden kerryttäminen heti kun se on mahdollista.”
Lue lisää: Ansiosidonnainen turvaa työelämäsi käänteet