Hyppää sisältöön

Etusivu Loimaan työllisyys­palvelut: kohtaan­toa ja paikallis­tuntemusta

Loimaan työllisyys­palvelut: kohtaan­toa ja paikallis­tuntemusta

Aiheet

  • Työllisyys

Loimaalla työllistämisen keskiössä ovat tiivis yhteistyö ja kevyt byrokratia.

Loimaan työllisyyspalvelut toimivat osana Turun työllisyysaluetta ja tarjoavat palveluita myös Auran, Oripään ja Pöytyän alueilla. Organisaatiossa työskentelee 16 työllisyyden asiantuntijaa, joista suurin osa siirtyi valtiolta uudistuksen myötä. Loimaan työllisyyspäällikkö Kaisa Kantolan mukaan tilanne alueella on haastava, sillä monialaisia asiakkaita on runsaasti ja palveluvelkaa on myös kertynyt valtion puolelta. 

Kantolan mukaan uutta asiakaskuntaa tulee jatkuvasti. “Työllisyyspalveluiden tavoitteena on pureutua työn ja tekijöiden kohtaamiseen entistä paremmin. Historiallisen heikko työllisyytilanne on hidastanut palveluiden käynnistystä”, Kaisa Kantola kertoo.  


Pitkä valmistau­tu­minen
taustalla


Loimaalla on varauduttu muutokseen jo vuodesta 2021 alkaen. Lainsäädännön tarkentuessa on rakennettu toimintamallia, joka parantaa työnvälitystä ja vahvistaa osaamista.  

“Alueellisten työllisyyspalveluiden organisointi ei ollut yksinkertainen tehtävä, sillä 23 kunnan yhteen sovittaminen Pyhärannasta Turkuun toi omat haasteensa. Loimaan päätös liittyä Turun työllisyysalueeseen perustui siihen, että seudullisen oman alueen perustaminen ei olisi ollut tarkoituksenmukaista”, Kantola sanoo. 


Yritysyhteistyö ratkaisevassa roolissa
 

Loimaalla on panostettu yritysyhteistyöhön. Viime vuonna rekrytointikoordinaattori aloitti työnsä kartoittamalla yritysten rekrytointitarpeita. Tavoitteena on yhdistää tekijät ja työpaikat nopeasti ja tehokkaasti. Teknologiaklusterilla on alueella suuri merkitys, ja paikallinen asiantuntemus mahdollistaa yksilöllisen palvelun työnhakijoille ja yrityksille. 

“Me tunnemme sekä yritykset että asiakkaat, joten pystymme suosittelemaan sopivia työntekijöitä yrityksille ilman raskaita rekrytointiprosesseja”, Kantola kertoo. 

Loimaan työllisyyspalveluissa ei nähdä tarvetta laajoille uravalmennuksille ja CV-kursseille, sillä 16 asiantuntijaa tarjoavat täsmällistä valmennusta ja ohjausta työpaikkojen etsinnässä. 

Kevyempää byrokratiaa ja tiiviimpää yhteistyötä 


Kantolan mukaan lainsäädännön haasteet tuovat edelleen työllisyyspalveluihin rajoitteita. Esimerkiksi velvoitekikkailun piti poistua, mutta se on edelleen osa prosessia. 

“Tavoitteenamme on ainoastaan se, että ihmiset saadaan mahdollisimman nopeasti töihin. Sen sijaan, että käytämme aikaa sanktioiden valvontaan, resurssit tulisi kohdentaa motivoituneisiin hakijoihin”, Kantola toteaa. 

Työllisyyspalveluiden ja työttömyyskassojen välinen yhteistyö on Loimaalla toimivaa. Kantolan mukaan työttömyyskassojen palveluista kannattaa kertoa asiakkaille, jotta he ymmärtävät niiden tarjoamat mahdollisuudet. 

“Meillä on yhteinen tavoite: työllistää ihmiset. Siksi kumppanuus työttömyyskassojen kanssa on meille luonnollista”, Kantola sanoo. 

Rahoituksen turvaaminen ratkaisevaa

Loimaan työllisyyspalveluiden mukaan tulevaisuuden haasteet liittyvät rahoitukseen ja suhdannetilanteeseen. Kuntien maksuosuusvastuu nousee, ja pitkittyvä työttömyys uhkaa monia asiakkaita. 

“Päättäjien on ymmärrettävä, että jos rahoitusta leikataan, joudumme keskittyvään vain lausuntojen tekemiseen, emmekä voi tarjota aitoa asiakaspalvelua”, Kantola painottaa.