Hyppää sisältöön

Etusivu Tuottaako tulorekisteri päänvaivaa? Lue asiantuntijan vinkit

Tuottaako tulorekisteri päänvaivaa? Lue asiantuntijan vinkit

Aiheet

  • Ansioturva

Tulorekisteri on kätevä työkalu, mutta se voi myös joskus tuottaa päivärahanhakijalle haasteita. YTK:n palvelukehittäjä Janica Nieminen kertoo vinkit yleisimpiin tilanteisiin, joissa tulorekisterin käyttö voi hämmentää.

Saamme asiakkailtamme säännöllisesti palautetta siitä, että tulorekisterin käyttö koetaan monimutkaiseksi päivärahaa hakiessa. Janica Nieminen, mikä on yleisin hämmennystä aiheuttava asia tulorekisterin käytössä? 

”Kaikkien useimmin palautteidemme perusteella tulorekisterin käytöstä hämmentyy osa-aikatyötä tekevä ihminen, joka hakee soviteltua päivärahaa jatkohakemuksella. Kun tällainen hakija klikkaa OmaYTK:ssa nappia ’hae tulorekisterin tiedot’, esiin eivät aina tule hakemusajan töitä koskevat palkkatiedot, vaan edellisen hakemuksen töiden palkat, jotka on maksettu hakujaksolla. Usein tämä aiheuttaa hakijoissa ihmettelyä ja tunteen siitä, että on klikattu jotain väärin.”  

Asiasta ei kuitenkaan kannata huolestua.  

”Näin pitääkin tapahtua. Tulorekisteristä haetaan hakemuksen ajalle osuvat palkanmaksupäivät, ja kun osa-aikatyötä tekevillä palkka maksetaan usein jälkikäteen, haetut tiedot koskevat edellisen kuun palkkaa”, Janica Nieminen kertoo.   

Päivärahan sovittelu tapahtuu pääsääntöisesti maksuperusteisesti, eli sovittelu tapahtuu siinä kuussa, jolloin palkanmaksu tapahtuu.  

”On kuitenkin tärkeää, että työtunnit täytetään ihan oikeille päiville, sillä työssäoloehdon seuranta täydennetään sen mukaan, milloin työt on tehty. Kun palkalliset tunnit merkitään oikealle kuukaudelle, työssäoloehtokin täydentyy oikein. Tämä on tärkeää päivärahan määrittelyn kannalta.

​​​​​​​Kun uusi päivärahanmäärittely tehdään oikeiden päivien perusteella, päivärahan suuruus saadaan laskettua oikein. Myös omavastuuaika saadaan määriteltyä oikein, kun työtunnit on ilmoitettu oikein.”  

Usein myös luullaan, että tulorekisteristä näkyvät kaikki mahdolliset palkkatiedot.  

”Loma-ajan palkat eivät yleensä näy tulorekisterissä eriteltynä, vaan ne sisältyvät aikapalkkaan. Aikapalkaksi ilmoitetaan myös palkat tuntitöistä ja kuukausipalkat. Tämän lisäksi muun muassa niin sanottujen pekkaspäivien eli työajan lyhennysvapaiden määrä on tieto, joka ei tulorekisteristä näy, vaikka se vaikuttaa hakemuksen käsittelyyn”, Janica Nieminen kertoo.    

Jokainen voi tarkastaa omat tulorekisteritietonsa kirjautumalla osoitteeseen Tulorekisteri.fi ja tarkastamalla omat tietonsa. Yleensä rekisteristä näkyvät aikapalkka, lomarahat ja lomakorvaukset.  

”Me emme näe tulorekisteristä asiakkaidemme palkkalaskelmia, vaan työnantajan ilmoittamat tulotiedot, jotka eivät ole yhtä tarkkoja. Emme myöskään näe tulorekisteristä kenenkään päivittäisiä työtunteja.”  

Joillekin on myös palautteen perusteella syntynyt käsitys, että Tulorekisteri on YTK:n ylläpitämä tai että työttömyyskassa pystyisi korjaamaan tulorekisterin virheellisiä tietoja. 

”YTK tai muutkaan työttömyyskassat eivät hallinnoi tulorekisteriä. Tulorekisteri on Verohallinnon alainen palvelu, jonka tiedot saadaan työnantajilta. Jos tulorekisteristä puuttuu tietoja tai ne ovat virheellisiä, hakijan tulisi aina olla yhteydessä työnantajaan, jotta virheet saadaan korjattua. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta tulorekisterin tietojen korjaamiseen”, Janica Nieminen sanoo.  

Moni myös arkailee hakemuksen lähettämistä, kun kaikkia tulorekisteritietoja ei löydy. 

”Hakemus kannattaa aina laittaa meille ajallaan. Voit kirjoittaa hakemuksen lisätietoihin, jos jotain mielestäsi puuttuu. Tällöin käsittelijämme osaa ottaa asian huomioon. Kaikkien palkkatietojen puuttuminen ei siis tarkoita sitä, että hakemusta ei voisi lähettää”, Janica Nieminen opastaa.