Hyppää sisältöön

Etusivu Työssäoloehto täyttyy jatkossa hitaammin

Työssäoloehto täyttyy jatkossa hitaammin

Aiheet

  • Ansioturva
  • Jäsenyys
  • Lakimuutos

Ansiopäivärahan saaminen edellyttää jatkossa pidempää työskentelyaikaa. Muutos on merkittävä erityisesti työuran alkuvaiheessa oleville ja katkonaisissa työsuhteissa työskenteleville henkilöille. Heidän on muistettava huolehtia kassajäsenyydestä ajoissa.

Syyskuussa voimaan tullut lakimuutos pidensi ansiopäivärahan työssäoloehdon täyttymiseen vaadittavan ajan kuudesta kuukaudesta kahteentoista kuukauteen. Työssäoloehdon täyttäminen on edellytys sille, että henkilö voi saada ansiopäivärahaa.

Uudistuksen myötä työssäoloehtoa kertyy kuukausittain, jos ansiot ovat vähintään 930 euroa, tai osittain, jos palkka jää 465–929 euron välille. Ehtoa voidaan kerätä edelleen 28 kuukauden tarkastelujaksolla, jolloin myös lyhyet määräaikaiset työsuhteet voivat kerryttää tarvittavan työssäoloehdon.

Muutos on merkittävä erityisesti työuran alkuvaiheessa oleville ja katkonaisissa työsuhteissa työskenteleville henkilöille. Heidän on muistettava huolehtia kassajäsenyydestä ajoissa.

”Työttömyyskassan jäsenyyden merkitys korostuu, sillä jäsenyyden on oltava voimassa koko entistä pidemmän työssäoloehdon kerryttämisen ajan, tarvittaessa jopa koko 28 kuukauden tarkastelujakson”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.


Työehtosopimusta pienempi tai palkkatuettu työ ei kelpaa

Jotta työssäoloehto kertyy, maksetusta palkasta pitää olla kaikki lakisääteiset maksut ja verot suoritettu. Lisäksi työssäoloehtoon voidaan lukea vain palkkaa, joka on vähintään työehtosopimuksen tai lain mukainen.

Palkkatuettu työ ei kerrytä työssäoloehtoa. Poikkeuksena palkkatuettu työ kuitenkin kerryttää työssäoloehtoa 10 kuukauden jälkeen yli 60-vuotiailla pitkäaikaistyöttömillä sekä alentuneesti työkykyisillä.