Hyppää sisältöön

Etusivu Uusi laki, uudet palvelut – näin kehitimme toimintaamme vuonna 2024

Uusi laki, uudet palvelut – näin kehitimme toimintaamme vuonna 2024

YTK:n rooli laajeni vuonna 2024 työnhaun edistämiseen, kun kassoille avautui oikeus tarjota työllisyyspalveluita. Historiallisen laajat lakimuutokset toivat mittavat muutokset ansioturvaan. Suomen suurimman työttömyyskassan jäsenkasvu jatkui vakaana ja vahvana, ja päivärahoja maksettiin yli 780 miljoonaa euroa. 

YTK Työttömyyskassa on jo pitkään halunnut laajentaa rooliaan työttömyysturvan hoitamisesta laajempaan työllisyyden tukemiseen. Viime vuonna tämä mahdollistui, kun 1.7.2024 voimaan tullut lakimuutos avasi työttömyyskassoille mahdollisuuden tarjota työllisyyden tuen palveluita jäsenilleen.  

YTK Työttömyyskassa otti heti lakimuutoksen jälkeen suuren kehitysloikan ja laajensi palvelujaan tuomalla työnhaun suoraan osaksi kassan asiointipalvelua. Syksyn aikana jäsenille tarjottiin laaja valikoima tukimuotoja työnhakuun, osaamisen kehittämiseen ja urasuunnitteluun – aina avoimista työpaikoista työnhaun verkkovalmennukseen.

“Loppuvuoden aikana rakennettu työllisyyspalveluiden pakettimme sujuvoittaa työnhakua nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla. Haluamme antaa konkreettista tukea työnhaun alusta työsopimuksen tekemiseen. Kehitämme myös jatkuvasti uusia palveluita”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.  

Lakimuutokset toivat suuren määrän muutoksia  

Vuonna 2024 työttömyysturvan toimeenpanoon tuli useita merkittäviä lakimuutoksia. Vuoden alusta omavastuuaika piteni seitsemään päivään, lomakorvaukset alkoivat siirtää etuusoikeuden alkamista ja kansaneläkeindeksi jäädytettiin. Huhtikuussa poistettiin ansiopäivärahan lapsikorotukset sekä 300 euron suojaosa työtuloille. 

Elokuun alussa vuorotteluvapaajärjestelmä lopetettiin kokonaan, ja syyskuussa astuivat voimaan ansiopäivärahan tason porrastus ja pidemmän työhistorian vaatimus ansiopäivärahan saamiseksi.  Lisäksi päivärahan taso määritetään jatkossa maksettujen palkkojen perusteella, eikä tehdyillä työtunneilla enää ole merkitystä. Muutokset olivat isoja niin päivärahan saajille kuin työttömyysturvan ammattilaisille.  

”Lukuisat lakimuutokset haastoivat hakijoiden lisäksi työttömyyskassat, joiden oli sopeuduttava nopeasti lukuisiin muutoksiin päivärahojen maksamisessa. YTK:lla muutoksiin sopeutuminen on sujunut hyvin, sillä varauduimme niihin ennalta ja tarjosimme osaajillemme runsaasti koulutusta”, Auli Hänninen kertoo. 

Jäsenmäärä kohosi kaikkien aikojen ennätykseen 

YTK Työttömyyskassan asema Suomen selvästi suurimpana kassana vankistui entisestään. Viime vuonna YTK sai yli 53 000 uutta jäsentä, ja jäsenmäärä on nyt yli 533 000. 

”Jäsenmäärämme ylitti puolen miljoonan rajapyykin vuonna 2021, ja tämän jälkeen kasvua on tullut jo keskikokoisen kaupungin asukasluvun verran. Jäsenkasvu osoittaa, että meihin luotetaan ja että jäsentemme hyvät kokemukset asiakaspalvelusta kantavat hedelmää”, sanoo Auli Hänninen. 

Päivärahoja YTK Työttömyyskassa maksoi viime vuonna yhteensä 782,9 miljoonaa euroa. Summa oli työttömyyden kasvun vuoksi selvästi suurempi kuin vuonna 2023.   

Työllistymisen tuen palveluihin voit tutustua täällä:  https://www.ytkkassa.fi/tyonhaku/