Hyppää sisältöön

Etusivu YTK ja Headai mullis­tavat työn­haun koti­maisen teko­älyn avulla

YTK ja Headai mullis­tavat työn­haun koti­maisen teko­älyn avulla

Aiheet

  • Jäsenyys
  • Työllisyys
  • Työnhaku

Suomen suurin työttömyyskassa ja tekoälytalo aikovat vapauttaa työnhakijat satojen hakemusten lähettämisen taakasta.

YTK Työttömyyskassa ja kognitiiviseen tekoälyyn erikoistunut Headai aloittavat pitkäkestoisen yhteistyön. Tarkoituksena on tehdä jokaisen työnhausta tarkempaa, tehokkaampaa ja vähemmän turhauttavaa. 

Mallin ytimessä on hakijoiden osaamista ja avoimien työpaikkojen osaamistarpeita toisiinsa vertaava työkalujoka kohdistaa hakijoille heidän osaamiseensa ja toiveisiinsa osuvia työpaikkoja.  

“Olemme jo pitkään halunneet helpottaa ja nopeuttaa työnhakua. Kognitiivinen tekoäly, joka seuloo hakijoiden osaamisprofiileja ja vertaa niitä työpaikkojen vaatimuksiin on työnhaun seuraava askel”, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen

Eroon satojen työ­hakemusten taa­kasta

Perinteinen työnhaku on usein raskas prosessi, jossa työnhakija joutuu kirjoittamaan kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia räätälöiden niitä jokaisen työpaikan vaatimuksiin.  

YTK ja Headai haluavat muuttaa tämän. Tuleva malli tunnistaa hakijan osaamiseen liittyvän sanaston ja hakee vastineeksi työpaikkailmoituksia, joissa haetaan vastaavaa osaamista. Haku perustuu siis osaamisen kohdentamiseen.  

“Tällä tavoin löydämme hakijalle sopivat työpaikkailmoitukset myös tehtävänimikkeen, ammattinimikkeen, toimialan tai koulutuksen ulkopuolelta. Laajempi ja osuvampi haku auttaa työllistymään nopeammin juuri itselle sopivaan työpaikkaan”, sanoo Headain perustaja Harri Ketamo

“Työnhaussa pärjääminen ei saisi riippua siitä, kuka osaa parhaiten sanallistaa osaamisensa. Uskomme, että tekoäly voi tässä toimia työnhakijan tukena ja vähentää turhia työhakemuksia niin työntekijän kuin työnantajankin näkökulmasta”, YTK:n Auli Hänninen summaa. 

Ei ChatGPT, vaan pal­jon tar­kempi työ­kalu

Monille tekoäly tarkoittaa nykyisin automaattisesti ChatGPT:tä tai vastaavaa keskustelevaa kielimallia. YTK ja Headai kuitenkin hyödyntävät yhteistyössään Headai:n kehittämää kognitiivista tekoälyä, joka ei perustu tekstin tuottamiseen, vaan osaamisen ja työpaikkailmoitusten rakenteelliseen analyysiin. 

Tämä tarkoittaa, että tekoäly osaa tulkita sekä hakijan osaamista että työpaikkailmoituksia syvällisemmin – tunnistaen esimerkiksi piilossa olevia osaamistarpeita tai päällekkäisiä vaatimuksia.

Lue lisää: Tulossa jäse­nille: teko­äly löytää sinulle sopivat työ­paikat